KEMBALI KE PAPARAN UTAMA

Sunday, June 24, 2012

AMALAN BULAN SYAABAN DAN NISFU SYAABAN


PESENAN GURU

AMALAN BULAN SYAABAN:

1.         Barang siapa berpuasa salah satu daripada tiga hari berturut-turut dalam bulan Syaaban (awal 1,2,3 Syaaban, tengah 13,14,15 Syaaban dan akhir 28,29,30 Syaaban) maka Allah akan memberi ganjaran yang istemewa:
                a. diberi dan dutulis oleh Allah seperti pangkat 70 Nabi.
                b. dikira seperti ibadat 70 tahun
                c. sekiranya mati pada tahun itu dimasukan dalam golongan mati sahid
                d. Tuhan mengampunkan segala dosanya dan memberi keberkhatan atas rezekinya.
Sebelum berbuka puasa hendaklah membaca selawat tiga kali.

2.         Barang Siapa membaca zikir bulan Syaaban maka ditulis oleh Allah seperti beribadat 1000 tahun 
            (Al Hadith)

3.         Barang siapa dapat berpuasa awal dan akhir bulan Syaaban maka adalah hak di atas Allah akan memasukkan ia ke dalam syurga dan dilepaskan daripada seksa kubur dan dilepaskan daripada huru hara di Padang Masyar ( Al Hadith)

Nisfu Syaaban:

Beramal malam Nisfu Syaaban sama seperti beramal 400 tahun (Al Hadith)
Amalannya seperti:

1.          Sembahyang berjemaah lima waktu.
2.          Membaca surah yaasin selepas sembahyang maghrib sekurang-kurangnya sekali lebih baik tiga kali dan berdoa:
                a. minta tetapkan iman
                b. murahkan rezeki yang halal
                c. dipanjangkan umur dengan dipenuhi dengan ibadah
3.          Sembaynag tasbih, hajat dan tahajjud.
4.          Membaca Al Quran khasnya surah-surah tertentu;
                a. Surah Al Kahfi
                b. Surah As Sajjadah
                c. Surah Ad Dukhan
                d. Surah Al Wakiah
                e. Surah Al Muluk
                f. Surah Al Muzzammil dan lain-lain.
5.         Bertasbih seberapa banyak

Monday, June 18, 2012

FADHILAT AMAL (BULAN SYAABAN)

Kategori : IBADAH Puasa

Tajuk : Amalan-amalan Sunat Di Bulan Syaaban

Hadith : Dari Aisyah r.a katanya:”Rasulullah SAW sering berpuasa sehingga kami mengira bahawa baginda akan berpuasa seterusnya. Dan baginda sering berbuka sehingga kami mengira beliau akan berbuka terus. Dan aku tidak pernah melihat baginda berpuasa terus sebulan penuh kecuali pada bulan Ramadhan. Dan aku juga tidak pernah melihat baginda berpuasa sunat dalam sebulan yang lebih banyak daripada puasanya di bulan Syaaban.” (al-Bukhari)

 Huraian
1. Syaaban ertinya berpecah atau bercerai-berai. Ia dinamakan demikian kerana orang-orang Arab pada bulan tersebut akan berhijrah ke mana-mana tempat untuk mencari air sehingga ke gua-gua dan sebagainya. Pendapat lain pula mengatakan, sebab diertikan demikian adalah sebagai tanda pemisah iaitu memisahkan di antara bulan Rejab dan Ramadhan.

2. Dari berbagai keterangan ini, yang dapat disimpulkan bagi pengertian bulan Syaaban itu ialah bulan Syaaban adalah masa untuk manusia berebut-rebut mengejar kebajikan sebanyak mungkin sebagai latihan dan persediaan untuk memasuki bulan Ramadhan

 3. Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam celaan dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa. 4. Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah :

 i. Memperbanyakkan puasa sunat. Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : "Sesiapa yang berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."

 ii. Memperbanyak doa, zikir dan membaca selawat kepada Rasulullah SAW. Sabda Rasulullah SAW : "Sesiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)

 iii. Bertaubat

ZIKIR BULAN SYAABAN: (Banyakkan baca sepanjang bulan Syaaban)

Thursday, June 14, 2012


PUAN OMELIA ORMAWI telah berpindah ke SMK Taman Universiti 2, Skudai, Johor Bahru mulai 11.6.2012. Beliau mengajar mata pelajaran kimia di SMk Datuk Menteri. Beliau telah berjaya melonjakkan prestasi mata pelajaran kimia. Kami yakin Pn. Omelia akan dapat bekerja dengan gembira di sekolah baru. Kami mendoakan Pn. Omelia akan dapat menamatkan pengajian master dengan kejayaan yang cemerlang.

Tuesday, June 12, 2012

PENGGAL KE DUA PERSEKOLAHAN:


Kebanyakan sekolah yang cuti minggunya pada hari Ahad telah memmula sesi persekolahan pada hari kedua di dalam penggal kedua. Ramai masih di dalam keseronokan bercuti. Rata-rata guru-guru dan pelajar masih ddlam angin percutian. Semua staf; pembantu tadibr, pembantu makmal, pembantu am pejabat dan pekerja swasta bertungkus lumus menjalankan tanggungjawab menanti kunjungan balik bercuti guru-guru dan pelajar. Dalam makmal sains mesti berkeadaan bersih dan segala keperluan telah disediakan. Kepada semua guru dan pelajar; SELAMAT KEMBALI BERAKADEMIK